Recept, Vegansk sallad

Bli mätt på vegansk sallad – 6 Tips

vegansk sallad

Vegansk sallad har ryktet om sig att inte kunna ge samma mättnadskänsla som en sallad med kött eller getost. Detta är ett falskt rykte! Detta är ljug! Klart man kan bli mätt på en vegansk sallad. Men kanske inte om den bara består av gurka och isbergssallad. Så hur gör man för att skapa en god, mättande, näringsrik och underbar vegansk sallad? Måste man gå till ett fancy veganfik och betala massa pengar? Nej! Tur är så har jag samlat fem superbra tips som gör att du blir mätt, belåten och glad efter du avnjutit din sallad.

 1. TUNGA BLAD
  Isbergsallad och persilja i all ära, men spenat eller grönkål is the way to go om du vill ha en fiberrik måltid som gör dig mätt. När du väljer mer näringsrika blad för att fylla din veganska sallad, så ger du din kropp fina vitaminer och järn som den tacksamt tar emot. En deciliter grönkål ger dig ditt fulla dagliga rekommenderade intag av vitaminerna A, C och D.  Grönkål innehåller också järn, kalcium och kalium.

grönkål

 1. ROSTA LOSS
  En vegansk sallad behöver inte vara en snabb måltid on the go, det är underbart att lägga ner samma tid och energi på en storslagen sallad som du lägger på andra middagar. Ett sätt att göra din sallad mer matig är att ugnsrosta grönsaker som du ska ha i den. Släng in potatis, morötter, blomkål i ugnen och låt de bli krispiga och nice. Det är en perfekt bas för din sallad, dessutom blir man mer mätt på varma måltider än kalla.
 1. GO NUTS
  De sista fem minuterna som du rostar dina grönsaker i ugnen, när de är i princip klar, så ta ner värmen lite. Ta sedan ut plåten med grönsaker och släng på lite nötter. Cashews, jordnötter, valnötter. Låt dem rostas ett par minuter och ta ut hela plåten. Att ha nyrostade nötter på din sallad är så himla gott OCH mättande. Dessutom ser det så fint ut.
 1. DRESSING
  Det absolut viktigaste för smak i en vegansk sallad. Men det är även bra att ha i fetter för mättnad. Att ha en oljebaserat dressing på tillexempel olivolja, citron, salt och peppar gör att du blir mer mätt och ger dig fördelarna från medelhavsdieten – så du motverkar hjärt-och kärlsjukdomar och åderförkalning, och förbättrar matsmältningen.
  olivolja
 1. SUPRISE INGREDIENT
  Ha i en oväntat ingrediens så du får i dig ännu mer vitaminer och nyttigheter. Jag brukar ha i vinbladsdolmar, som ger salladen ett litet paket med vinblad och ris. Eller så kan du lägga till frukt: Nektariner, jordgubbar och vindruver är fantastiskt i sallad. För dig som saknar salladsost, så finns det många veganska alternativ på ostar som du kan hacka ner i din sallad.
 1. KVALITETSKOLHYDRATER
  I detta blogginlägg så nämner jag vikten av att välja kolhydrater som är fiberrika och nyttiga, och därmed håller dig mätt längre. Kolhydratssorter som innehåller ett lågt GI-värde håller blodsockret på en jämnare nivå än vit pasta, och gör dig mätt och belåten hela förmiddagen. I en vegansk sallad är det perfekt att ha bulgur, linser, eller baljväxer som kikärtor och linser. För att göra dem smakrikare så kan du koka dem med grönsaksbuljong istället för bara vanligt vatten.
  vegansk sallad med clementin

Med dessa tips kommer du aldrig lämnas hungrig efter en vegansk sallad igen, utan rulla iväg mätt och glad. Berätta gärna vad ni tycker, brukar du använda dessa tips för att göra din sallad mer mättande och näringsrik?

Följ mig gärna på instagram där jag postar bra tips och inspirerande inlägg varje dag.

Kram Lili

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *