Gå ner i vikt som vegan, Varför vegan? Tips och tricks

Gå ner i vikt som vegan – 10 tips

Detta blogginlägg visar dig hur du lättare gå ner i vikt som vegan.  Men vi måste minnas att allas kroppar ser olika ut och är lika vackra oavsett hur många kilo vi väger. Att hålla sig frisk och inte överviktig innebär att du sparar mycket tid på sjukhuset, sparar pengar, och känner dig gladare och friskare. Nedan följer tio sätt som du kommer ha lättare att gå ner i vikt som vegan.

 1.       TOFUTofu krispigTofu är en ostliknande massa som är gjord på sojabönor. Den går att variera oändligt och är väldigt kalorisnål och har samtidigt ett högt innehåll av proteiner. Många känner nog till knepet att bara äta sallad och en köttbit för att gå ner i vikt långsiktigt. Men tofu och sallad fungerar lika bra, och gör dig lika mätt och belåten. Här kan du läsa en inspirerande artikel om olika sätt man kan variera tofu för viktminskning.
 1.       ÄNDRA DINA VANOR

När du byter till en plantbaserad diet kan det vara en stor omställning. Du lär dig på nytt vad som går att äta och vad du vill undvika. Du lär dig vad maten du äter innehåller. I början är det jobbigt att minnas all ny information. Alla gör snedsteg, det är naturligt. Men med tiden blir din ”nya diet” bara en vana. En helt naturlig del av dig själv som du inte ens tänker på längre. Samma sak är det att äta nyttigt och gå ner i vikt. Om du redan lärt dig nya vanor tidigare, (som att bli vegan) – så vet du att du är en stark person som kan göra det igen.

goda veganska tackos

 1.       PROTEIN

Eftersom alla är så himla stressade över att veganer inte får i sig tillräckligt med protein så lär du dig som vegan proteinvärdet i cirka all mat, för att kunna ge svar på tal haha. För att gå ner i vikt rekommenderar flera personliga tränare att äta protein vid varje måltid – vilket är lätt som vegan eftersom man redan är så medveten om hur mycket protein allting innehåller. Till exempel, 100g ägg innehåller lika mycket protein som 100g havre, det visste jag inte innan jag blev vegan.

 1.       VEGAN BODYBUILDER

Den finns en uppsjö med starka män och kvinnor som är veganska bodybuilders. Inspireras av att man kan vara stark utan att äta djur. Här är en härlig artikel om några coola träningsveganer. https://www.peta.org/living/other/vegan-bodybuilders/ Promenader i all ära, men för att bränna fett och forma din kropp är styrketräning den bästa träningen. Kolla på lite youtubevideos om teknik, och gå sen till gymmet och lyft tunga grejer.

 1. DRICK VATTEN
  En del av den veganska filosofin är att ta till sig jordens naturliga råvaror, utan att konstla till det. Att dricka mycket vatten bränner kalorier. Dessutom är det lättare att hålla sig mätt under dagen. Ett tips är att dricka ett stort glas så fort du vaknar. Och att dricka ett glas vatten innan varje måltid, så att du inte överäter. För att kunna omvandla maten du äter till energi – så måste kroppen ha vatten. Ämnesomsättningen saktar ner när du är uttorkad. Så schlurp schlurp drick lite härligt gott vatten då vi är så lyckligt lottade i vårt land att ha det kommandes från kranen.vatten med citron
 2. LÄS PÅ INNEHÅLLSFÖRTECKNINGEN
  Läs på förpackningarna! Som vegan är du van vid att läsa innehållsförteckningen av allting du läser, eftersom du valt att utesluta djurprodukter och vill hålla dig till det. Detta gör att du har bättre koll på vilken mat du stoppar i din kropp. Du får bättre kännedom om hur mycket energi det är i olika maträtter. När du står i butiken och läser så kan du fundera; en chokladkaka innehåller lika mycket energi som en sallad. Men en sallad gör dig mättare och är bättre för att hålla energin uppe. Är det värt att köpa choklad? Eller ska jag köpa några ingredienser till en sallad? Att ha koll på innehållsförteckningen gör att du lättare kan kontrollera din viktnedgång.
 3.    LÄR DIG LAGA SJÄLV
  Som vegan måste man kunna laga mat själv. Att gå ner i vikt handlar till störst del av det du stoppar i dig, och göra val som att ta med sig hemlagad mat till jobbet istället för att äta ute. Veganer är vana vid att alltid ha med sig sina egna snacks och mat – för man är inte säker på att man kommer kunna äta på vissa ställen osv. Att laga sin egen mat är ett jättebra sätt att ha full kontroll över antalet kalorier du äter. Att äta ute är inte bara dyrt, utan du kan aldrig riktigt veta hur någon annan lagat din mat. Såklart finns det en charm i detta, men att äta ute bör vara något festligt och härligt, inte en vardagssak. Om man äter ute som en vana så är det svårare att hålla koll på vikten, och dessutom bränner du onödiga hål i plånboken.

9. ÄT KVALITETS-KOLHYDRATER

Först när jag blev vegan så gick jag upp 5 kg på två veckor. För jag visste inte hur man lagade vegansk mat, och åt därför bara pasta med tomatsås. Mina kokkunskaper har tack och lov förbättrats nu när jag gjort mig bekant med linser, bulgur, couscous, matvete, och quinoa. Om du vill gå ner i vikt som vegan så väljer du kolhydratssorter som innehåller ett lågt GI-värde och  håller blodsockret på en jämnare nivå än vit pasta. Det är kolhydratskällor som håller hög kvalité, och linser är ju mer proteinrika än vitt bröd. Nästa gång du kokar linser eller bulgur, så lägg till lite grönsaksbuljong – supergott.

Vegansk sushi

 1.   BLI MINDRE GLUPSK

Om du blir bjuden på brunch eller julbord – så är de tyvärr mindre utbud för veganer. Detta är dock en fördel har jag märkt. Du riskerar inte att sitta proppmätt på julbordet för du vill äta ALLT, för nu kan du bara äta vissa alternativ. Detta gör oss medvetna om att mer mat, inte behöver vara en bättre upplevelse. Att välja ut ett par favoriter – och verkligen njuta av dem, är mycket godare än att försöka proppa in sig allt på bordet.

Med dessa tips hoppas jag att du blir inspirerad om hur det är att gå ner i vikt som vegan. Men som sagt; du är en vacker, stark person och ska bara gå ner i vikt för att du vill bli snabbare och mer hälsosam, inte för att passa in i alla sjuka ideal vi matas med. Ät mat och njut av det, och känn aldrig aldrig aldrig skuld över mat. Mat ska vara underbart och njutas, med måtta.

/Kram Lili

*detta är knep som har fungerat för mig att gå ner i vikt som vegan men jag utger mig inte för att vara expert eller dietist (än).

3 reaktioner på ”Gå ner i vikt som vegan – 10 tips

 1. Det här är verkligen en fantastisk artikel i ordets alla bemärkelser! Lärorikt, to the point och framför allt uppmuntrande för alla människor oavsett vad man i detta nu tänker och tycker om sin kropp och sin livsstil. Så fint, tack!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *