SPARA PENGAR, Varför vegan? Tips och tricks, Vegansk pizza

Så lyckas du med vegansk pizza – 10 tips

vegansk pizza

Vegansk pizza. Så gott. Så nice. Så kul.  Men det är inte alltid man lyckas! När jag först blev vegan blev jag besviken på de färdigpacketerade pizza-kiten, för tyckte alltid min pizza blev torr och smaklös. Utan ost kan man känna sig lost. Men tur är så har jag samlat ett gäng tips som jag önskat jag visste innan, så att ni direkt kan njuta av en smakrik, nyttig, saftig och vacker vegansk pizza!

  1. Skippa osten. Veganpizza behöver inte ha ost för att bli gott. Kontroversiellt, jag vet, men jag tycker vegansk ost är så onödigt dyr och kan ta över smaken helt, och gör att man blir lite lat med sin pizza, för man vet att man har en ost man ska toppa med. Dessutom smälter de på ett märkligt sätt, som inte alltid gör det värt att ens lägga på pizzan. Så var nytänkande, pengasmart och djärv, skippa veganosten. Om du verkligen vill ha något salt och ostigt på toppen så rekommenderar jag bjäst som du kan strössla på slutet.
  1. Gör degen själv. Att slänga ihop en deg är världens lättaste, och smakar alltid godare än den du köper i butik. Jäst, vatten, salt, olivolja, mjölk. Knåda degen och låt jäsa 15 min. Dela degen 4 bollar. Låt jäsa i 30 min. Förgrädda på 250 grader tills den blir lite hårdare. Ta sedan ut den och låt stå och sätt sedan på ingredienserna

vegansk pizza

  1. Krydda som en jäkel. Massor massor med svartpeppar och OREGANO, chiliflakes. Och när du tagit ut den, krydda igen. Vi svenskar är rädda för smak men för att få en smakpackad och fantastisk pizza så handlar det och att våga krydda maten! Det är så all veganmat blir god 🙂
  2. Stek grönsakerna först så att de inte blir rinniga. Svamp har en tendens att ge ifrån sig fukt när de grillas i ugnen, för att din pizzabotten inte ska bli blöt och bull så stek först svamp så de tappar sitt vatten, sedan kan du krama ur dem

5.Högkvalitets-olivolja. Som du sipprar över den när den är klar. Soltorkade tomat olja är också super så den inte känns torr och bull, vilket lätt kan bli känslan när man plötsligt går över till veganpizza.

  1. Protein. För att din pizza inte ska kännas som en trädgård så får vi inte glömma att lägga på något proteinigt. Varför inte tofubitar marinerade i chili? Eller bbq- omph.

vegansk pizza

  1. Gör egen tomatsås. Innan du börjar med degen, gör en tomatsås som du låter sjuda länge. Här hittar du ett bra recept på världens godaste hemmalagade tomatsås.

8. Gör den fin med grönt! Utöver ingredienser som paprika, kronärtskocka, oliver, tidigare nämnda proteiner, soltorkade tomater osv så varför inte toppa den nygräddade pizzan med basilika, ruccola, hackade nötter, eller hackad grönkål. Din rätt kommer lätt kvalificeras till Masterchef bara du gör den fin med färger!

  1. Gör den fin med grönt! Utöver ingredienser som paprika, kronärtskocka, oliver, tidigare nämnda proteiner, soltorkade tomater osv så varför inte toppa den nygräddade pizzan med basilika, ruccola, hackade nötter, eller hackad grönkål. Din rätt kommer lätt kvalificeras till Masterchef bara du gör den fin med färger!

9.Toppa med andra röror. Istället för ost kan du toppa med vegansk creme fraiceh, soltorkade tomater (som du mixar så det blir en röra) eller mixade oliver som du toppar med. Ett tips är att gå till typ Lidl eller netto och köpa en enorm burk svinbilliga oliver, som du använder bara för detta ändamål.

vegansk pizza

 10.  Laga ihop! Det är så kul och skoj aktivitet att skapa mat ihop, och sedan smaka varandras pizzor, och kora den godaste pizzan. Jag var bjuden på *pizza party* häromdagen vilket innebar att medans vi snackade och drack lite drinkar, så kunde gästerna dekorera sin egen pizza som åkte in i ugnen, och medans den var inne, så tog värden fram en till deg som några andra gäster kunde dekorera. Så festen producerade kontinuerligt nya pizzor 😀 Vilken dröm.

Med dessa tips hoppas jag din veganska pizza blir ännu godare, och glöm inte laga mycket! För pizzor har en tendens att försvinna snabbt. Så att du kan frysa ner och ta fram dem när du har en regnig dag.

Här hittar du lite fler spännande recept på vegansk pizza:

Tre goda veganska pizzor av Javligt gott
Vegansk pizza på två sätt av Nina Kaufman
Pizza Bianco med kronärtskockskräm

Jag hoppas ni tyckte om dessa tips, glöm inte följa mig på instagram där jag lägger upp spännande inlägg varje dag! Och berätta gärna: Vad har du på din pizza? Vill så gärna veta!

Kram Lili

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *